С всеки изминал ден IPTV става все по-популярен, тъй като потребителите се освобождават от скъпи и ограничени договори, които са предлагани от локалните доставчици. В повечето случаи става дума за пакетна цена, в която някои от услугите не ви удовлетворяват и така вие оставате с „вързани ръце“ плащайки за неща, които не искате.

Как и на какво да гледаме IP телевизия

Ако искате да гледате IPTV съдържание, тогава ще ви е необходимо устройство, което може да вземе и обработи съдържание, да го декодира и след това да го достави до избран от вас източник. Съдържанието ще е спортно предаване, телевизионен канал, филм или всичко, което ви е предоставено. Като цяло устройствата на които можете да гледате подобен тип услуга – IPTV са следните:

☻ Смарт телевизори – Smart TV
☻ Мобилни устройства – Smart телефони или Таблети
☻ Приставки/Декодери – Set-Top-Box

Смарт телевизор

Те просто не са добри за стрийминг. Телевизорите са бавни за управление, имат ограничена мощност на обработка и почти нямат опции за персонализиране. Смисълът да купувате телевизор е да показвате съдържанието, което искате да видите, така че там е силата им – а не IPTV.

Мобилни устройства

Поради голямото и масово потребление, мобилни телефони са доста удобни за подобна стрийминг дейност. Те имат много по-голяма мощност на потока, отколкото Смарт телевизорите, и са много по-лесни за употреба визирайки сензорният екран (touch screen) който имат. Разбира се, най-големият проблем е, че телефонът ви никога няма да бъде толкова голям, колкото телевизор, което затруднява гледането.

Декодери и Приставки

За разлика от Смарт телевизорите и мобилните телефони, телевизионните приемници са специално проектирани за това да обработват даден сигнал и да го изобразяват на телевизори или монитори. Ето защо те остават като най-добър модел за IP телевизия.
Има толкова много различни марки устройства, вариращи от неясни китайски марки, за които никой не е чувал, до устройства от големи водещи имена. Основната разлика между всички тях освен цената е и скоростта и стабилността на работа.
Въпреки че всяко устройство е различно от другите по начин на работа, дизайн, те всички се стремят да представят няколко основни функции: превъзходна производителност, удобство на потребителя, бърз стрийминг, бърза настройка и възпроизвеждане и голяма библиотека със съдържание.

Android Box: Една опция за IPTV

Android устройството рядко е по-голямо от няколко сантиметра. Те се доставят в малки опаковки с лесно упътване за работа. Лесно можете да получите достъп до вашите приложения, игри, филми, спортни и телевизионни предавания. Възможно е да гледате почти всичко на устройство с Android, както да слушате музика и да сърфирате в Интернет.

На кратко, устройство с Android ще направи вашия Смарт телевизор още по-интелигентен. Всъщност не се нуждаете от интелигентен телевизор, за да се възползвате от тази опция за IPTV. Всеки един телевизор, който има HDMI изход ще работи идеално след нужната настройка. Разбира се, ще ви трябва постоянна интернет връзка, но тези устройства могат да бъдат свързани чрез ЛАН кабел за интернет или чрез Wi-Fi. Причината много хора да използват устройства с Android са цената и гъвкавостта на използване.

Важно е да знаем, че на пазара има стотици различни устройства за гледане на IP телевизия, но качеството и функционалността на всеки бокс може да варира значително.