При прекъсване са възможни две причини и те са:1. Ако повечето канали работят нормално, а някой конкретен канал накъсва (или само конкретна група – примерно болшинството руски, болшинството немски и т.н.), проблемът е в канала. Информирайте ни, за да го / ги проверим и евентуално да превключим друг източник. Имаме система за автоматично превключване на източниците, но тя сработва само при пълно отпадане, но не винаги при влошаване.
Това се случва изключително рядко с най-гледаните 50-60 канала, защото техните основни източници са добре подсигурени. И все пак, ако повечето от основните канали работят нормално, а някой създава проблем – информирайте ни.

2. Проблем с интернета от страната на клиента.
Всички обаждания за прекъсване започват с думите „интернетът ми е OK, имам висока скорост и всичко друго ми работи“. Въпреки това, проблемът винаги е от страната на клиента. Дали е между него и доставчика му, или между неговия доставчик и опорните такива, е отделна тема. Но вероятността накъсването на всички канали да е от платформата, е нищожна. Разбира се, всичко може да се повреди и всичко рано или късно се поврежда, но проблем в платформата не е възможно да остане неоткрит и не отстранен с часове. И най-тежките аварии отстраняваме обикновено за час-два. Ако проблемът продължава повече от няколко часа или ако се повтаря периодично (примерно по-често от веднъж на няколко месеца), проблемът трябва да се търси другаде.

Има технология, наречена „adaptive bitrate“, която наглася качеството на стрийминга според конкретното състояние на интернета на потребителя. Тази технология се използва от всички стрийминг платформи като YouTube и Netflix, както и от повечето over-the-top (OTT) IPTV доставчици. Благодарение на нея, повечето стрийминг услуги работят и при интернет с променливи характеристики.

Нашата услуга не е предназначена да се гледа over-the-top и ние не използваме adaptive bitrate. Тази технология не „поправя“ интернета, а компенсира временен недостиг на капацитет или временна загуба на пакети, като намалява качеството (битрейта) на картината и буферира няколко секунди „резерв“, внасяйки закъснение в предаването. Това закъснение не е проблем за платформи със записи като YouTube или Netflix, но никой не иска да гледа мача с 10 секунди закъснение спрямо съседите. Записаните предавания могат да „догонят“ буфера, но живите предавания могат да се буферират само, ако предварително бъдат изместени във времето.

Ако включим адаптивната скорост, клиентите с проблемен интернет няма да знаят, че имат проблем. Телевизията ще продължи да им работи, макар и на моменти с „по-мътен“ образ, с по-ниска резолюция и леко изместена във времето. В този случай споделените мнения ще са за ниско качество на образа – нещо, което не би отговаряло на истината. Ако интернетът има проблеми да пренася 25 пълни кадъра всяка една отделно взета секунда, предпочитаме услугата да не работи и да се знае, че трябва да се търси решение. А ако решение няма, значи услугата просто не може да се ползва на това място. Алтернативата е вместо оплаквани я за накъсване, да четем по форумите мнения, че качеството е по-ниско от това на кабелната или сателитната телевизия. Нашата услуга е предназначена да предостави телевизионен сигнал с максималното възможно качество и тя изисква интернет, който да осигурява нулева загуба на пакети и равномерна скорост. Скоростта сама по себе си е без значение и няма да помогне, ако е над 15 мегабита (т.е. няма разлика дали е 16 или 300 Mbps), важно е да е равномерна.

Youtube ще работи безпроблемно в UHD, ако интернетът ви поддържа 20 мегабита в продължение на 9 секунди и спадне до 2 мегабита за една секунда. Нашата телевизия в тази секунда ще спре за кратко или ще пикселизира, без оглед на скоростта в останалото време. В секция „Настройки / Разширени“ има един буфер, който ако се направи на „1“, може да обира краткотрайни проблеми, но от значение е и колко често се случват тези проблеми. Ако е една секунда на всеки две минути, ще се справи, но ако е 1 на всеки 15 секунди – няма да успее да компенсира.

Друг параметър, който оказва голямо влияние, е т.нар. джитър (jitter), който геймърите познават като „пинг“ или RTT. Това е време закъснението, с което пакетите пристигат в декодера, след като бъдат изпратени от сървъра. Ако това време закъснение е приблизително еднакво за всички пакети, ще работи. Но ако има голяма промяна и един пакет идва за едно време, а друг – за значително по-голямо, ще накъсва. Примерно в София нормалното време закъснение е от порядъка на 1-2 милисекунди. Може да се качи до 10, без да създаде проблем, но ако някой пакет пристигне след 100 милисекунди, ще накъсва. Ако сте в Америка, обичайното време закъснение ще е 150 милисекунди за всички пакети и ако си остане толкова, ще работи. Но ако от 150 мс понякога „скача“ на 500 мс – ще накъсва. В България такъв проблем възниква най-често при използване на безжична връзка или на кабелен модел (Docsis). В чужбина най-честата причина е ограничаване на международния (от тяхна гледна точка) интернет в пиковете им часове. Там, за разлика от България, няма практика международния и локалния трафик да се разделят, а се оферират смесени. Но международните връзки на доставчиците не са безкрайни, струват им пари и те ги оставят да се задръстват, докато клиентите не започнат да се оплакват. В днешно време това почти не се забелязва от масовия интернет-потребител, защото основните генератори на трафик като Facebook и Google / Youtube са локални навсякъде. А не са много германците, които се оплакват на доставчика си за недостиг на капацитет до България. Адаптивният битрейт би помогнал в случая, но ние за момента не го използваме, както вече стана дума.

Какво мога да направя?

Трябва да направите диагностика, в кой участък е проблемът. За целта може да използвате следните ресурси:

☻ В меню „Настройки / Информация за мрежата“ има „Тест на скоростта“. Устройството ще тества скоростта до наш сървър в София. Това не е задължително сървърът, от който гледате, но все пак ще ви даде насоки. Повторете теста няколко пъти – би трябвало да показва приблизително еднаква скорост. За SD каналите тази скорост трябва да бъде около 7 мегабита (повечето ще работят и при 4), за HD – около 15 мегабита.
☻ В същото меню има функция „Extended diagnostics“. Този тест пуска MTR (виж по-долу) от гледна точка на устройството. В колонката „Loss“ трябва да има само нули. Ако има различно число, това показва какъв процент от пакетите са се загубили по пътя. Вижда се и на коя стъпка се появяват загубите, което може да ви ориентира дали са вътре в локалната в мрежа, във връзката с вашия доставчик, в неговата мрежа или от него навън.
☻ Свалете си приложението WinMTR от сайта им и с него тествайте връзката от вашия компютър до някой сървър (abv.bg ; dir.bg). Отново колонката със загуби трябва да показва нули, а време закъснението не трябва да „играе“. То може да се променя от една стъпка към следващата, но на един конкретен ред от теста, стойностите за време закъснението трябва да са в един диапазон и да не се различават с порядъци.
☻ Тествайте скоростта чрез Линк на 3TiVi. Сравнете я с това, което ви е обещано от доставчика и наблюдавайте дали се променя, докато тече теста. Ако графиката не е равна, значи скоростта спада от време на време. Не е важна само крайната стойност, а дали се поддържа такава през цялото време на теста. А крайната стойност трябва да е приблизително еднаква с измерената от самото устройство, защото то използва същия сървър за тестовете си. Ако измерената скорост от устройството и компютъра е много различна (примерно от устройството да е под 10 мегабита, а от компютъра над 20), проверете връзката от рутера до устройството.
☻ можете да тествате MTR отвън към вас. Използвайте например този ресурс: https://hackertarget.com/online-traceroute/. Така може да се ориентирате дали загубите или време закъсненията имат или нямат отношение към нас. Ако не знаете вашия

Ние можем да вземем отношение по тези проблеми само тогава, когато се случват вътре в нашата мрежа или на границата между нас и следващия оператор. Ако проблемите са след нашата граница, можем в най-добрия случай да се опитаме да сменим опорния доставчик, през който трафика напуска нашата мрежа, което косвено води до промяна и на опорния доставчик, през който той влиза в мрежата на вашия доставчик. Това, обаче, помага само за кратко време. Интернет е много динамичен и маршрутите през опорните доставчици се сменят постоянно (може и по няколко пъти на ден). Ако вашият доставчик има няколко трасета и днес му се е запълнило едното, утре може да му се запълни другото. Като цяло предпочитаме да не правим статични рутинги, защото помагат за кратко, а създават дългосрочни проблеми (забравят се, а след време престават да са актуални).

Защо не оказваме поддръжка в тези случаи?
Макар да разполагаме с инструменти за диагностика на проблеми в интернета, в цената на нашата услуга е включена само поддръжката на телевизионната част. За поддръжка на интернет-частта вие заплащате на вашия интернет доставчик. Ние нямаме персонал, който може да замести техния, безплатно. Не можем да си позволим да вършим работата на интернет-доставчика и да му направим диагностика и открием проблемите в мрежата, независимо, че те ни се отразяват и на нас.

Когато има повтарящи се оплаквания от различни потребители, ние анализираме откъде идват те и дали няма глобален проблем с някой доставчик. Ако открием такъв глобален проблем, можем да се опитаме да го решим или заобиколим. Но индивидуалните проблеми не можем да ги решим по никакъв начин, затова не ни се сърдете, ако не получите никакъв отговор на оплакване за накъсване на телевизията. Тези оплаквания оплаквания все пак са ни полезни за откриване на взаимовръзки, затова ни ги изпращайте, макар и да не им отговаряме винаги.